Η παρούσα μελετητική πρόταση αποτέλεσε το 1996 την συμμετοχή μας στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί με το σύστημα μελέτη-κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία, προς αναζήτηση λύσης αξιοποίησης για την απαρχαιωμένη δημοτική αγορά της πόλης της Χαλκίδας, που μετά από σχεδόν ένα αιώνα λειτουργίας είχε φθάσει στο έσχατο σημείο και από πλευράς κτιριακών υποδομών αλλά και από επισκεψιμότητα. Το άλλοτε σπουδαίο έργο του αρχιτέκτονα μηχανικού και καθηγητή Κυδωνιάτη που με το ταλέντο του και ακολουθώντας τις τότε ανάγκες τις πόλης το 1937 συμπλήρωσε τα από 1895 υφιστάμενα κτίρια , έδειχνε όχι μόνο σημάδια γήρανσης αλλά πλήρους κατάπτωσης.​

Η εταιρία μας συμμετείχε στην πρότερη της μορφή σ’ αυτό τον διαγωνισμό που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Παίρνοντας λοιπόν στα σοβαρά την υπόθεση αξιοποίησης, του πιο ζωτικού από κοινωνικής και εμπορικής σημασίας σημείου της πόλης συνεργάστηκε για την συμμετοχή της στον διαγωνισμό με έναν από τους πιο σύγχρονους και περιώνυμους Έλληνες αρχιτέκτονες τον κ. Χάρρυ Μπουγαδέλλη (www.aeter.gr) που διέθετε ήδη από την εποχή εκείνη πολλές περγαμηνές. Καθαρά νεωτεριστής ο αρχιτέκτονας δημιούργησε ένα κτίριο που ναι μεν δεν συνάδει καθόλου με το υφιστάμενο κτίριο της αγοράς διαθέτει όμως έναν εμβληματικό χαρακτήρα σε ένα ούτως ή άλλως άναρχο και ακαλαίσθητο αστικό εσωτερικό τοπίο της πόλης. Βασισμένο σε ανάλογες υποδομές σε πόλεις του εξωτερικού που παντρεύουν ακόμη και πιο κλασσικό αρχιτεκτονικό τοπίο με μοντέρνου χαρακτήρα κτίρια δείχνουν την αλλαγή και την τάση της εποχής προσπαθώντας ταυτόχρονα να οραματισθούν τις ανάγκες των επερχόμενων γενεών.

​Έτσι λοιπόν παρουσιάστηκε η λύση που φαίνεται στα απεικονιζόμενα σχέδια, λύση που παντρεύει τις πολιτιστικές, τις κοινωνικές και τις εμπορικές δραστηριότητες μιας πόλης που κτιριακά δεν έχει να επιδείξει στα σύγχρονα χρόνια αξιοζήλευτα οικοδομικά αρχιτεκτονικά έργα. Σίγουρα αυτή η λύση δεν αποζητά τρόπαια ήταν όμως μια πρώτη προσέγγιση μεταξύ πολλών που έδειχνε πως οι άνθρωποι μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία τους.